ANNOUNCING OPENING/CLOSING FILM

Frumsýning/Opening Night Film

7. september 2017 kl. 19:00

KIKI

Leikstjóri/Director: Sara Jordenö

2016 | Svøríki/USA | Sweden/USA│94 m

Enskt | Eingin undirtekstur

English | No subtitles

FØROYSKT:

Ein av queer-klassikarunum er filmurin Paris is Burning frá 1991. KIKI verður sæddur sum ein nútíðar-útlegging. Hvussu trívist latín- og afroamerikanskur queer-ungdómur í gøtunum í New York í hesum døgum? Hvørjum brenna tey fyri? Hvar koma tey saman?

Nakrar eldsálir halda framvegis Drag Ball-siðvenjuna á lívi við voguing-dansinum, sum Madonna gjørdi kendan í hálvfemsunum. Vit fylgja aktivistum og undangongufólkum, sum stríðast fyri at halda tey ungu á rættari kós – vekk frá kriminaliteti og rúsevnum. Hesi ungu gerast partur av felagskapinum, og felagsskapurin gerst eisini familjan hjá summum av teimum. Hesin rørandi dokumentarfilmurin gevur eina lýsing av fólki, sum eru sterk í hvørjum øðrum – hóast nógvan mótgang.

ENGLISH:

One of the great classics in queer cinema is Paris is Burning from 1991. KIKI can be regarded as a present-day version. How is the queer African-American and Latino youth on the streets of New York doing now? What causes are they passionate about? How do they gather?

Through the work of a few community pillars, the tradition of Drag Balls are kept alive with the birthplace of vogueing, made famous by Madonna. We follow these activists and leaders, as they strive to keep the local kids away from crime and drugs, and create a family for those who have none. This documentary is a moving portrait of people who find strength in adversity with the support they give to each other. -(BY)

Winner of the Teddy Award for Best Documentary at the 2016 Berlin Film Festival.

 

ENDASÝNING/ Closing Night Film

9. september 2017 kl. 20:30

SIGNATURE MOVE

Leikstjóri/Director: Jennifer Reeder

2017 | USA | 82m

Enskt/Urdu/Spanskt│Enskur undirtekstur

English/Urdu/Spanish│English subtitles

Leikarar/Cast: Fawzia Mirza, Shabana Azmi, Sari Sanchez, Audrey Francis, Charin Alvarez, Molly Brennan, and Mark Hood

FØROYSKT:

Zaynab er queer, pakistani, muslim og advokatur. Hon er stuttlig og passaliga snedig, so hyggjarin gerst beinanvegin púra burtur í henni. Meðan Zaynab stríðist við, at mamma hennara, sum elskar melodramatiskar sjónvarpssendirøðir, er flutt inn hjá sær, noyðist hon eisini at fjala hennara nýggjasta hobby: Lucha Libre-wrestling. Dag og dagliga grenjar mamma hennara um, hví Zaynab enn ikki hevur funnið sær ein mann. Alt gerst ikki lættari fyri hana, tá ið hon møtir Almu, ein meksikonsk gudinna, sum, í mun til Zaynab, er fræls og hevur eitt gott samband við mammu sína. Zaynab og Alma gerast væl. Tú kanst vænta at bresta útúr, meðan Zaynab roynir at fáa tamarhald á støðuni við mammuni øðrumegin og hinumegin… Ja, tað finnur tú útav.

Signature Move er meir enn bert ein romantiskur skemtifilmur. Hann snýr seg um parløg, familju og um at finna sítt pláss í lívinum. Hetta er ein must-see-filmur, vilt tú verða undirhaldin og rørd/ur samstundis.

ENGLISH:

Zaynab is a queer, Pakistani, Muslim lawyer, who is a funny and awkward character, to which we quickly fall in love. Between juggling her soap-opera obsessed mother, who has moved in, she is trying to hide her new hobby: Lucha Libre wrestling. With daily rants about finding a husband, her sexual orientation is not exactly a conversation she is ready to have yet. Things don’t get any easier when Alma comes in the picture. This Mexican, free-spirited goddess, who unlike Zaynab, is free and has a great relationship with her mother. What starts out as a casual hookup, eventually grows deeper. The laughter is not spared and we see how she handles being caught between two strong women; one, her mother, and, the other…well you’ll see…

Signature Move is more than just a funny, romantic comedy; it’s about relationships, family, and finding common ground across cultures and experiences. A must-see film, if you are looking to be entertained, whilst moved.

Winner of the Grand Jury Prize Best U.S. Narrative Feature at the 2017 Outfest Film Festival. 

One thought on “ANNOUNCING OPENING/CLOSING FILM

  1. I’ve read a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you put to make one of these great informative website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *